Blanka Radujković
dr. med. dent.

Diplomirala je 1983. godine na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu. Nakon diplome tri godine radi s pacijentima u domu zdravlja i privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Zagrebu. U proljeće 1991.godine otvara svoju privatnu ordinaciju na Knežiji, u kojoj djeluje i danas. 

Dr. Radujković sudionica je brojnih seminara u zemlji i inozemstvu, te redovito prati novitete iz područja dentalne medicine. Uspješno se bavi konzervativnom i estetskom stomatologijom, liječenjem zuba, fiksnom i mobilnom protetikom te paradontologijom. 

Naročito se ponosi rezultatima u radu s djecom svih uzrasta i doprinosom u razvoju pozitivnog odnosa povjerenja između djeteta i stomatologa.
Pacijenti o doktorici Radujković

Brojni pacijenti prepoznali su naš rad, što se može vidjeti iz pozitivnih komentara na portalu najdoktor.

najdoktor.com
Za pristup profilu kliknite na sliku.

Jeste li znali?...

Preosjetljivost zuba...

Pacijenti se često žale na iznenadnu bol na jednom zubu, ili više njih , nakon konzumiranja određene hrane, najčešće hladne. Ta bol je iznenadna i vrlo intenzivna, a zatim se postepeno smanjuje. To je preosjetljivost zuba.
Preosjetljivost zubi se javlja prilikom oštećenja cakline zuba i kod povlačenja desni zuba zbog kontinuiranog, preintenzivnog četkanja, upotrebe tvrde zubne četkice i redovite konzumacije kiselih napitaka. Pri tome dio zuba koji je bio obložen caklinom, koja ga je štitila od vanjskih utjecaja, dolazi u kontakt sa hranom i uzrokuje neugodne i bolne reakcije. Takvi zubi mogu biti osjetljivi na hladno, slatko i kiselo.
Od preosjetljivosti mogu patiti sve dobne skupine pacijenata, ali se najčešće javlja kod ljudi između 20 i 50 godina. Zbog takve intenzivne boli pacijenti često mijenjaju svoje životne i prehrambene navike i rade kompromise.
Pri takvim stanjima pacijentima treba predložiti upotrebu odgovarajuće zubne četkice, poučiti ih kako pravilno četkati zube i koju zubnu pastu koristit. Na tržištu ima više zubnih pasta raznih proizvođača, a svima im je zajedničko da zatvaraju kanaliće na zubnom vratu i na taj način štite zub od bolnih podražaja. Već nakon par dana pravilnog četkanja s adekvatnom pastom, bol se smanjuje, a nakon nekog vremena i prestaje.

Vegetarijanska prehrana...

UTJECAJ VEGETARIJANSKE PREHRANE NA ORALNO ZDRAVLJE

Vegetarijanstvo je način življenja i prehrane bez životinjskih proizvoda.
Vegetarijanci se dijele na nekoliko skupina:

VEGANI su najradikalniji i u potpunosti izbjegavaju jesti i nositi životinjske proizvode
OVOLAKTOVEGETARIJANCI jedu jaja i mliječne proizvode
PESKETARIJANCI jedu ribu
FRUTARIJANCI jedu samo plodove

S obzirom da većina sisavaca jede meso, ovakav način prehrane može negativno djelovati na fizičko i psihičko zdravlje čovjeka. Uzrok tome je nedostatak nekih minerala i vitamina, najčešće željeza i vitamina B12.
Istraživanja su pokazala da takvi pacijenti imaju manje parodontalne džepove, manja krvarenja gingive i bolju oralnu higijenu, ali imaju veću količinu karijesa i erozija na zubima. To se povezuje s činjenicom da veliki dio njih izbjegava zubne paste s fluorom. Osim toga osobe koje jedu samo prijesnu hranu, tijekom dana češće jedu, posebno voće, koje zbog svoje kiselosti i veće količine šećera djeluje erozivno na zube tijekom dužeg vremenskog perioda. Vegetarijanci također konzumiraju i veće količine orašastih plodova i dehidrirane hrane, koja se lijepi za zube i zadržava se u međuzubnim prostorima.
Dio njih koji jedu samo sirovu hranu smatra da ne treba održavati oralnu higijenu, jer ni životinje koje jedu samo sirovu hranu ne peru zube. Međutim, dokazano je da i čimpanze imaju zubni karijes.

PULPITIS...

Pulpitis ili upala živca zuba nastaje radi neliječenog karijesa, traume ili višestrukih popravaka zuba. Kod neliječenog karijesa, koji je najčešći uzrok pulptisa, bakterije prodiru duboko u dentin zuba i zatim u pulpu, što dovodi do upale živca. Kako se upala razvija, dolazi do pojačanog dotoka krvi u zatvorenu pulpnu komoru, što zub čini još osjetljivijim na promjenu temperature i dodir, pa pacijenti često takav zub osjećaju kao da je duži. Bol takvog zuba se pojačava po noći. Kod gornjih zuba se širi prema sljepoočici, a kod donjih prema uhu.
Tako bolesni zub se mora endodontski liječiti, što podrazumijeva otklanjanje karioznog dijela zuba, zatim otklanjanje bolesnog živca. Kanal u kojem se nalazio živac se mora pažljivo očistiti i proširiti i na kraju napuniti i tek potom se a zub može staviti ispun. Ako se zub u fazi pulpitisa ne liječi, nakon nekog vremena dolazi do odumiranja živca ili gangrene zuba.
Zub postaje osjetljiv na toplo i na perkusiju ili kuckanje, a u slijedećoj fazi dolazi do otoka područja oko zuba. Tako bolestan zub se treba trepanirati, ili otvoriti i zatim endodontski liječiti kao kod pulpitisa, ali je liječenje u većini slučajeva nešto dugotrajnije.

CBT SNIMKA...

CBCT SNIMKA ili CONE BEAM kompjuterizirana tomografska snimka, je trodimenzionalna snimka određenog dijela tijela. Obuhvaća donji dio glave, usnu šupljinu i okolne strukture. Koristi se da bi se precizno odredile bolesti čeljusti, zubi, kosti strukture lica, nosne šupljine i sinusa.
Rtg zraka konusnog oblika se okreće oko pacijenta i proizvodi veliki broj slika visoke kvalitete i rezolucije i zatim se konvergira u digitalnu snimku. Samo snimanje traje manje od 30 sekundi uz minimalne doze radijacije i vrlo visoku rezoluciju. Pomoću nje vrlo precizno možemo pratiti gdje prolazi živac što nam pruža veliku pomoć prilikom apikotomije, kod ugradnje implantata, podizanju dna sinusa i provjere gustoće kosti. Osim u kirurgiji se koristi u ortodonciji i endodonciji. U stomatologiji se koristi od 1996. godine.

Obrazni Luk...

OBRAZNI LUK Kod izrade protetskih nadomjestaka sve više se polaže na estetiku, međutim, ne smijemo zaboraviti da takvi nadomjesci moraju zadovoljiti i sve funkcionalne kriterije. Da bi se kvalitetno izradio zubni nadomjestak, nužno je koristiti OBRAZNI LUK.
Obrazni luk je naprava koja nam najpreciznije bilježi odnose između gornje i donje čeljusti i temporomandibularnog zgloba. To nam je vrlo bitan parametar pri izradi kvalitetnog protetskog nadomjeska. Tako zabilježeni odnos između gornje i donje čeljusti se prenosi u laboratoriju u artikulator. Artikulator nam simulira čeljust i čeljusni zglob. S njim u laboratoriju možemo imitirati sve kretnje čeljusti pacijenta, što nam omogućuje izradu vrlo preciznih i kvalitetnih zubnih nadomjestaka.
Registracija zagriza pomoću obraznog luka nije neugodna za pacijenta. Jedan dio obraznog luka se stavi u ulazni kanal zvukovoda, a drugi na bazu nosa. Na pomični dio obraznog luka se stavi silikonska masa, koja se zatim aplicira na gornju čeljust pacijenta i kada se masa stvrdne, imamo točan odnos između gornje i donje čeljusti, koji zatim prenosimo u artikularor.

Nicanje trajnih zubi...

Ljudsko zubalo ima tri denticije. Mliječnu mješovitu i trajnu. Mliječna započinje u 6. mjesecu života nicanjem donjih sjekutića, a završava oko 3. godine starosti djeteta, kada su svi mliječni zubi izniknuli.
Trajni zubi počinju nicati u 6. godini života djeteta. Prvi niče prvi kutnjak ili "šestica", koji niče iza mliječnih kutnjaka. Tada mliječna denticija prelazi u mješovitu, jer su u ustima prisutni i mliječni i trajni zubi.
Trajni zubi resorbiraju(otapaju) korijene mliječnih zuba, pa dolazi do klimanja i ispadanja mliječnih zuba. Na mjesto mliječnih zuba dolazi trajni nasljednik.
Prvo se zamijene donji mliječni sjekutići, potom gornji sjekutići, a potom svi zubi. Važno je da mliječni zubi ostanu u ustima do nicanja trajnih, jer oni čuvaju mjesto za svoje trajne nasljednike. Do 13. godine života djeteta su izniknuli svi trajni zubi osim trećih kutnjaka ili "osmica", koje niču nakon 18. godine, a često uopće ne niknu, jer nema zametka zuba ili su visoko pozicionirani, pa zaostanu negdje u čeljusti.

Bruksizam...

BRUKSIZAM je jako forsirano škripanje i stiskanje zubima u vrijeme kad se ne žvače hrana, pogotovo po noći. Može se javljati i danju pri jakom fizičkom naporu ili emocionalnoj napetosti. Donja čeljust(mandibula) se kreće lijevo-desno, naprijed-natrag, zbog čega dolazi do škripanja i trošenja cakline zuba.
Pri žvakanju hrane se razvijaju jake sile koje djeluju na zub, a kod bruksizma su te sile skoro dvostruko veće, tako da uzrokuju trajno oštećenje zuba. Zubne plohe gube svoj reljef i postaju potpuno glatke, čak na njima mogu nastati i udubljenja što može uzrokovati prekomjernu osjetljivost zuba. Takvo trošenje cakline dovodi do skraćenja zuba. Može doći do pucanja potpornih struktura zuba i njihove klimavosti, oštećenja temporo-mandibularnog zgloba, bolova u ušima i glavi, što još više pojačava napetost.
Bruksizam se liječi tako da se po noći nose individualne silikonske šablone koje štite zube i relaksiraju mišiće obraza.

Dezinfekcija i Sterilizacija...

Radi zaštite pacijenata i svoje osobne zaštite, u ordinaciji se provode stroge mjere dezinfekcije i sterilizacije. Svi instrumenti se nakon upotrebe potapaju u dezinfekcijsku tekućinu, nakon čega se mehanički čiste pod mlazom vode i nakon sušenja se steriliziraju u autoklavu(sterilizatoru na paru i pod pritiskom). Autoklav bilježi svaku sterilizaciju na USB sticku, a kontrola ispravnosti uređaja se vrši dva put godišnje u nadležnoj ustanovi.
Isto tako se postupa i sa svim rotirajućim instrumentima(borerima), nastavcima za čišćenje kamenca i instrumentima za endodontsko liječenje korjenskih kanala. Nasadni instrumenti(turbine, kolječnici, nasadnici i skidači kamenca) se čiste posebnim dezinficirajuČim maramicama, nakon čega se stavljaju u specijalni stroj "asistinu", gdje se pod pritiskom vrši dezinfekcija i podmazivanje. Radne površine, rukohvat reflektora, ploča s digitalnim komandama, lampa za polimerizaciju i stolica se brišu dezinfekcijskim maramicama.
Instrumenti za vrijeme rada stoje na metalnim podlošcima koji se mijenjaju za svakog pacijenta. Voda koja protječe kroz sistem stomatološke jedinice je demineralizirana, tako da u njoj nema mehaničkih nečistoća i kamenca. Pregače za pacijente, čaše, sisaljke, injekcijske igle , šprice i rukavice su jednokratne. Nakon uporabese odlažu u infektivni otpad, koji odvozi tvrtka nadležna za zbrinjavanje takve vrste otpada. Liječnički pregled doktora se obavlja jednom godišnje i bilježi u SANITARNU KNJIŽICU. BRIGA ZA PACIJENTA JE NA PRVOM MJESTU U SVIM SEGMENTIMA RADA.

Zubni kamenac

Zubni kamenac je tvrda naslaga na zubima. Najčešće ga nalazimo na prednjim donjim sjekutićima i gornjim kutnjacima, jer su tu smješteni izvodni kanali žlijezda slinovnica. Kamenac nastaje iz zubnog plaka (mekih naslaga),koji se u ustima stvara već pola sata nakon pranja zubi. U plaku se nalaze bakterije koje su normalno prisutne u usnoj šupljini, a kamenac se počne formirati nakon 7 dana. Za stvaranje kamenca odgovorna je hrana koju jedemo i loše navike koje imamo, kao što su pijenje kave, pušenje i pijenje obojenih pića, što dovodi do obojenja kamenca.
On postaje žuto-smeđi. Zubni kamenac uglavnom nastaje kod pacijenata koji imaju slabe higijenske navike, ali i kod onih koji redovito i temeljito peru zube. Tada je uzrok gusta slina i njeno smanjeno lučenje. Uzrok nastanka kamenca mogu biti i loši i odstojeći ispuni i ortodontski aparatići, jer je takva mjesta puno teže temeljito očistiti.
U kamencu je prisutno puno bakterija koje djeluju na caklinu tako što ju omekšavaju i ona postaje podložnija karijesu. Bakterije djeluju i na gingivu, tako da je ona sklona upalama. Ako upali dodamo mehanički pritisak kamenca na gingivu, dobijemo konstantnu upalu ili gingivitis, koji ako ne uklonimo uzroke njegova nastanka i ne održavamo zube čistima, sigurno prelazi u parodontitis ili upalu potpornog aparata zuba. Kamenac se uklanja ultrazvučno, nakon čega je potrebno zube dobro ispolirati ili ispjeskariti da bi površine bile potpuno glatke. Potrebno ga je čistiti jednom godišnje, a kod nekih pacijenata i češće.

Fraktura ili puknuće...

Fraktura ili puknuće krune zuba je vrlo česta. Dešava se kod sportskih ili prometnih trauma, zbog opsežnog zubnog karijesa, a naročito je česta kod liječenih zuba. Takvi su zubi krhkiji jer se više ne hrane. Vrlo često se takvi korjeni ne moraju vaditi. Preostali korijen je potrebno dobro endodontski zbrinuti(izliječiti).

Takav izliječeni zub se mora napuniti. Nakon toga je potrebno napraviti nadogradnju krune zuba. Nadogradnja može biti individualna, najčešće lijevana metalna ili konfekcijska. To su razni kolčići koji se ucementiraju u korijen zuba i zatim se na njih napravi kompozitna nadogradnja krune zuba.

Da bi se to napravilo potrebno je odstraniti dio punjenja, otprilike dvije trećine punjenja. Zatim se uzme otisak za nadogradnju koju će tehničar izliti od metala u laboratoriju. Izlivena nadogradnja se cementira u korijen zuba i nakon toga se uzima otisak za krunicu koji se opet šalje u zubotehnički laboratorij gdje se pristupa izradi krunice. Za tu krunicu se odredi boja zuba koja mora biti identična boji ostalih zubi.

Kada je krunica gotova, isproba se u ustima pacijenta i tek kada je sve u redu, kada krunica ne smeta pri zagrizu i kada se provjeri da li odgovara boja i oblik, u laboratoriju se stavlja glazura na krunicu i tek onda se takva krunica može cementirati.

Aphtae...

Aphtae su vrlo često oboljenje sluznice usne šupljine.Uglavnom se javljaju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine, jeziku, obrazu i sluznici usana. Najčešće se javljaju kod djece, mladih žena i djevojaka. Kod mlade populacije. Obično su pojedinačne, ali se mogu javiti i u velikom broju, pa je to onda aphtozni stomatitis.

To su večinom okrugla oštečenja sluznice sa žučkastim dnom i crvenim uzdignutim rubovima. Nastaju najčešće u trnutku psihičke ili fizičke slabosti organizma, ali mogu nastati i na mjestima gdje je došlo do mehaničkog oštečenja sluznice. Na mjestima ugriza, oštećenja od bravice ortodontskog aparatića, pretvrde četkice. Par dana prije izbijanja afti može se osjetiti blago peckanje.

Zbog oštećenja sluznice, svaka mehanička ili kemijska iritacija izaziva jaku bol. Pacijent treba izbjegavati čvstu hranu. Kisela,slana i ljuta hrana također iritira oštečenu sluznicu, pa i nju treba izbjegavati. Alkohol, gazirana pićai mineralna voda su također iritansi koje treba izbaciti. Preporuča se i nova mekana četkica za zube. Tretiraju se raznim preparatima, ali je najefikasnija terapija ozonom. On uništava bakterije i na taj način smanjuje upalu. Obično prođu za tjedan dana.

Prvi posjet zubaru...

Često pitanje roditelja je: kada prvi puta posjetiti stomatologa?

Svjetski standard kao i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije govore da prvi posjet stomatologu treba usljediti nakon nicanja prvih zubi, a najkasnije 6 mjeseci nakon toga. Prvi posjet za dijete mora proći ležerno, u igri i upoznavanju malog pacijenta s okruženjem stomatološke ordinacije. Dijete se treba upoznati s a doktorom, psihološki prihvatiti bijelu kutu, stomatološki instrumentarij, reflektor itd. Pri prvom posjetu se ništa ne radi, a dijete treba osjetiti dobronamjernost liječnika te sretno i bez kakvog lošeg iskustva otići kući. Ti prvi posjeti će dijete formirati kao pacijenta u odrasloj dobi.

Edukacijski dio razgovora se vodi s roditeljem, a ide u smjeru važnosti i načinu preveniranja zubnog karijesa i drugih oboljenja usne šupljine. Roditelj dobiva važne informacije o načinu pranja i tehnikama četkanja zubi, o preparatima za premazivanje zubića, o uporabi drugih sredstava za održavanje oralne higijene kao osnovne pretpostavke za učinkovitu prevenciju karijesa. Ovakav pristup u mnogome eliminira neugodnosti koje može izazvati posjet stomatologu ako se s njim zakasni. S brigom i savjesti, roditelj uz pomoć stomatologa i preventivnim postupcima kod kuće i u ordinaciji učiniti će veliku uslugu svom djetetu.

Trajni dječji zubi...

Mliječni zubi ispadaju neposredno prije izbijanja trajnih zuba kada postupno dolazi do resorpcije korijena mliječnog zuba, koji se posljedično rasklimava i ispada. Ispadanje mliječnih i nicanje trajnih zubića započinje u dobi između šeste i sedme godine kada se pojavljuju prve trajne jedinice (mliječne jedinice ispadaju neposredno prije) i prvi trajni kutnjak (šestica), koji nema mliječnog prethodnika. Trajne dvojke niču u dobi između sedme i osme, trojke između devete i jedanaeste, četvorke između desete i dvanaeste, a petice između desete i trinaeste godine.

Zdravi zubi...

"Puna usta" zdravih zuba, izuzetno su važna za opće zdravlje. Promjene u prehrani uzrokovane gubitkom zubi povećavaju rizik od srčanih i drugih kroničnih bolesti. Upozorenje stiže iz istraživanja objavljenom u Jonnidl of the American Dental Association.
Znanstvenici na Harvardu procijenili su odnos između gubitka zuba i promjena u prehrani kod 31.813 muških zdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u velikom višegodišnjem istraživanju o zdravstvenim navikama. Mjerilo se uzimanje specifičnih namirnica i hranjivih tvari, poput voća, povrća, vlakana, kolesterola, nekih masnoća i vitamina.
Tijekom istraživanja 78,3 muškaraca nije izgubilo ni jedan zub, 18.8 posto izgubilo je jedan do četiri zuba, a 3,8 posto pet i vise zuba. Primijećeno je da su muškarci koji su gubili zube, posebno u grupi "pet i vise", uzimali, bitno manje vlakana, voća i povrća, te vitamina E nego oni s vise zubi. A prehrana bez tih namirnica i tvari podloga je za nastanak kroničnih bolesti srca i probavnog sustava, pa i raka. Vrijedi, dakle, učiniti sve da se sačuvaju zubi.

opasnih 5 za zube...

1. Mlijeko Mlijeko sadrži puno kalcija i zato je dobro za zdravlje. S druge strane, mliječni šećer uništava caklinu i može izazvati karijes. Upravo bi zbog toga djeca trebala izbjegavati piti mlijeko odmah prije spavanja, a to vrijedi i za odrasle. Nakon čaše mlijeka te prije spavanja obavezno operite zube.

2. Limun Limun je prepun vitamina C, a neki ga koriste i kao pomoć pri izbjeljivanju zubi no takva navika može biti vrlo štetna. Limunska kiselina je vrlo jaka te može oštetiti zubnu caklinu. Ako pri ruci nemate četkicu usnu šupljinu isperite običnom vodom. "Sok od citrusa sadrži mnogo vitamina, minerala i hranjivih sastojaka no jednako tako sadrži i velike količine šećera i snažnih kiselina koje su neprijatelj naših zubi"

3. Sok od naranče Sok od citrusa kao što je naranča ili grejp sadrži mnogo vitamina, minerala i hranjivih sastojaka no jednako tako sadrži i velike količine šećera i snažnih kiselina koje su neprijatelj naših zubi te mogu izazvati žućkaste mrlje i oštećenja na caklini. Nekoliko gutljaja vode nakon konzumacije ukusnog soka smanjiti će štetan utjecaj na zube.

4. Suho voće Ukusno suho voće savršen je saveznik kod mršavljenja jer će vas dugo držati sitima, a prepuno je vitamina i minerala. No kada je riječ o zubima ova slatka namirnica njihov je najgori neprijatelj. Osim što je ljepljivo suho voće je prepuno šećera. Ono se lijepi po i između zubi te može izazvati karijes. Jedini način da se riješite ostataka voća po zubima je četkanje.

5. Crno vino Iako je crno vino dobro za srce i cirkulaciju, njegova kiselina uništava zubnu caklinu. Stručnjaci preporučuju pranje zubi sat vremena nakon ispijanja vina, a ako pri ruci nemate četkicu grgljajte običnu vodu.